i fikr ; sejenak bersama bro AA :)



Bismillah..
if i mention the name of brother aiman azlan, i believed most of us will nod their head...kenal la tu maknanya..
he's one of the well known blogger and vlogger..and bagi mereka yg tidak mengenali beliau, spend ur time to watch this vid below :)





okay,back to the main road..Alhamdulillah, ana diberi peluang utk mengikuti kem yg turut disertai oleh brother aiman azlan after a long 3 days di USIM...huhu..all the activities were quite normal..i mean common..haaha =.=
ada night walking,jungle tracking (pengalaman yg mantaappp...hiking dlm hujan lebat..berserta pacat2 gatal yg merayap di badan2 manusia =.= ..nasib melekat kat tudung je...ciss..) emm..ada water confident (FALLINGGGG DOWNNN... haha..penuh dgn pengalaman yg memalukn ..sigh..) and lastly activiti berakit-rakit di tepian..

and brother aiman, you will only heard his voice during tazkirah subuh and in his solo forum and dou forum with imam muda fakhrul...(pemalu la kot,sebab tu jarang dengar suara dia walaupun dia ada berhampiran dgn anda dlm linkungan kurang dpd 1km..) okay,mengarut di situ..maafkn..huk3

actually banyak point yg boleh kita dpt dpd all the activites plus the forum,tp sekali lagi ana ingin menyatakan seribu sesalan dek ketinggalan buku nota ana di kem tersebut..sob3..(air mata bergenang perlahan dek mengenang kecuaian diri)

di sini ana berminat utk menyentuh mengenai tajuk yg disentuh oleh imam muda fakhrul n bro AA sendiri..tp ana tak ingat tajuk dia..(maafkn) tp apa yg ana pasti,forum itu menyentuh berkenaan a young daie..
which is us..(yang perasan muda..hok3)bila kita sebutkn daie atau dengan kata lain, pendakwah , mesti kita akn terus terbayang akan ustaz2 yg dlm lingkungan 40thn ke atas, sentiasa memakai kopiah atau serban..berbaju jubah atau sefesyen dgn nya..dan kebanyakan dpd kita menganggap tugas daie itu adalah tugas khas mereka2 yg di atas ini..sedangkn tugas itu atau lebih tepat lagi tanggungjwb itu adalah tggjwb kita masing2..tak kiralah umur berapa sekali pun anda,atau baju fesyen apa sekalipun yg anda gayakan..




'' بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً ''
Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat."

nahh..sudah terang lagi bersuluh dgn suluhan lampu candelier lagi..Rasulullah SAW sudah menyampaikan amanat baginda buat kita..dakwah itu menyampaikan kebenaran..dan menjadi tugas buat kita semua utk menyampaikan kebenaran agar titah Allah itu akn terus tertegak di muka bumi..ada yang memberi alasan utk tidak berani merangkul tugas sebagai seorang daie disebabkan mereka beranggapan yg diri mereka belum cukup baik utk menegur orang..belum cukup ilmu utk berdebat mengatakan salah orang..belum itu dan belum ini..bak kata Prof Muhaya, stop saying the negative words if u want to be a succesful person..(p.s. ayat diubah suai mengikut selera penulis)..nk lagi? haa..dpd imam muda fakhrul pula, dlm Islam ni, semuanya BOLLLLLLLLLLLEEEEEEEEEEEEHHHHH.. tp berserta batas2nya...sememangnya negative thinking merupakan antara faktor yang menahan pemuda-pemudi yg berpotensi menjadi a great daie..if u'r one of those,just take a deep thought about imam's words below..

'' sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, 
bukanlah bererti aku yg terbaik dalam kalangan kamu..
 bukan juga yg paling soleh dlm kalangan kamu..
kerana aku juga pernah melampaui batas diri sendiri..
seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah
apabila dia sempurna,
nescaya tidak akan ada pendakwah..
maka sedikitlah orang yg memberi peringtan..''

- imam hassan al banna -



kita semua hanyalah manusia ciptaanNya..hambaNya..yg penuh dgn khilaf..sebab itu Islam menyarankn kita utk saling mengingatkan antara satu sama lain..bukan dgn tujuan utk melihat siapa lebih baik antara kita,ttp utk memastikan agar kita tetap terus berjalan dlm landasan yg benar..and dlm saling berdakwah,we need skills too so that the mad'u (penerima) akn menerima teguran kita dgn selapang-lapangnya..sebab tu antara yg ana ingat,brother aiman ada ckp, b4 we say sth to people, we should realise 4 things..first, what type of our mad'u..2nd,the language that we use to have a converstion with our mad'u..3rd,we need time...dont be rushed to see the result..bak kata bro Saiful Islam.. ''saya berdakwah bukan untuk menerima, tetapi kerana mahu memberi. Dan pada memberi itu, saya meng’erti’kan hidup..'' and the 4th...err..maalish!! maaf! ana lupa..huuu..mungkin sahabat2 i-fikr boleh bantu? :)
dan tips yng terbaik semestinya dtg dpd our Creator..He said;


'' serulah (manusia) kpd jalan Tuhanmu
dengan hikmah dan nasihat yg baik,
dan berbincanglah dgn mereka dgn cara yang baik..''

- an Nahl ; 125 -




ana akhiri entry kali ini dgn sebuah kisah dpd bro aiman azlan sendiri..as everyone know that AA kini belajar 
di universiti of toronto..and he told us about one of his senior yg bila pertama kali mereka bertemu, she come with her short skirt..but aiman didnt said anything..until now, Alhamdulillah she's now fully cover plus with her hijab and she said to aiman, actually dia tak suka orang laki dtg pada dia and tegur diaa,katakan itu tak boleh,ini haram dan sebagainya..so,moral of the story is, tugas kita sebagai daie adalah menyampaikan dan menegakkn kebenaran..bukan sbgai pehukum..jauh sekali sebagai tukang pengukur tahap mana iman seseorang..biaq pi org nk ckp pa kat kita,caci kita mcm2,asalkn kita sudah jalankn amanah Allah dan Rasulullah..at last,it's the matter of time..jgn paksa org utk menerima teguran atau penyampaian kita..berdoalah agar mereka mendapat pentunjuk illahi suatu hari nanti..insyaAllah..


moga Allah kirimkan kekuatan buat kita semua utk istiqamah dan mujahadah dlm jalanNya..
insyaAllah..








sedikit kenangan buat kita2 :)

brother aiman azlan

imam muda fakhrul 








semoga kita berjumpa lg insyaAllah :)

Comments

  1. yes. bersama brother AA is one f the best thing in i-FIKR kan? =)
    hehe... salam, nani. hye~ kak nabilah di sini. =D

    ReplyDelete
  2. The topic of the forum was "The Role of Youth in Da'wah: Optional or Mandatory."

    ReplyDelete
  3. kak nabilah,yup..syukran lillah atas nikmat tu..

    ukhti azraq,syukran!! :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

kerana Allah..

dan kerana Tuhanmu,bersabarlah..

secantik bidadari..