Posts

Showing posts from July, 2012

secantik bidadari..

Image
dengan nama Allah, Tuhan pemilik seluruh cinta..




one picture, a thousand meanings..

ehem2..tgk gamba je,haa..ni mesti nak sentuh pasal kahwin..kn2..huk3.. actually niat ana ialah nk buat review psl i-fikr, under tajuk Sultan Muhammad al-Fateh.. tapi tetiba je bila nampak gmba ni,terus ana dgn pantas dan efisiennya menukarkan tajuk kpd secantik bidadari.. (senyum sopan)

tak perlu ana nak highlight kan siapa yg berada dlm gamba tersebut sbb rasanya semua dh sedia maklum.. tapi apa yg ana nk highlightkn di sini ialah kisah dan action yg diambil si gadis dan consequence yg brlaku dlm hidupnya .. tinggalkan apa yg kurang baik, utk berhijrah menjadi yg lebih baik..itu saranannya..


'' sesiapa yg berhijrah di jalan Allah, pasti mereka mendapati di muka bumi ini, tempat hijrah yg luas dan rezki yg banyak. Sesiapa keluar dari rumahnya dgn bermaksud berhijrah kpd  Allah dan Rasul-Nya, kemudian mati menimpanya, maka telah tetap baginya ganjaran di sisi Allah.. ''
- al-Nisa' 4 : 100 -

jodoh..…

i fikr ; sejenak bersama bro AA :)

Image
Bismillah.. if i mention the name of brother aiman azlan, i believed most of us will nod their head...kenal la tu maknanya.. he's one of the well known blogger and vlogger..and bagi mereka yg tidak mengenali beliau, spend ur time to watch this vid below :)




okay,back to the main road..Alhamdulillah, ana diberi peluang utk mengikuti kem yg turut disertai oleh brother aiman azlan after a long 3 days di USIM...huhu..all the activities were quite normal..i mean common..haaha =.=
ada night walking,jungle tracking (pengalaman yg mantaappp...hiking dlm hujan lebat..berserta pacat2 gatal yg merayap di badan2 manusia =.= ..nasib melekat kat tudung je...ciss..) emm..ada water confident (FALLINGGGG DOWNNN... haha..penuh dgn pengalaman yg memalukn ..sigh..) and lastly activiti berakit-rakit di tepian..

and brother aiman, you will only heard his voice during tazkirah subuh and in his solo forum and dou forum with imam muda fakhrul...(pemalu la kot,sebab tu jarang dengar suara dia walaupun dia ada be…

i-fikr : the journey started

Image
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...Alhamdulillah lps sehari ke sehari , akhirnya ana diberi kesempatan olehNya utk mencoret dan berkongsi sedikit pengalaman ana sepanjang ana berada di kem i-fikr anjuran USIM...tp peserta yg hadir boleh dikatakan setiap uni ade wakil..

Alhamdulillah, sekali lagi ke hadrat Illahi because dpd thousands of students in Malaysia, i had been choosen to be one of them..eventhough i'm not from uni in msia..dlm program ni, speaker2 yg hadir semuanya hebat2..SubhanaAllah.. kami berkampung di USIM for 3 days b4 went to kem lembah pangsun in selangor which i think da best camp i ever joined..more or less..hehe..

from the beginning,speaker yg hadir; Prof Muhaya, Imam Muda Hassan and then Dr Khairul Nizam, a phd holder, a prof in USIM itself..then mlmnya, which i think the best speaker in that week, Ustaz Shaari Abd Rahman about Sultan Muhammad Al-Fateh..which insyaAllah ana akan ulas mengenai tajuk ini dlm satu entry khas...begitu juga d…

Kehidupan: Remaja Nan Bercinta.

copy paste : Langitillahi.com Kahwin. Sesuatu yang menyeronokkan. Apatah lagi bila kelihatan gambar-gambar perkahwinan yang indah, diri terasa seperti berada di awangan. terus memasang angan-angan, terus menetapkan cita-cita, mahukan yang sedemikian, moga menjadi realiti di alam kehidupan kita. Dan kadangkala impian ini membuatkan ramai antara mereka tergesa-gesa. Ingin cepat berkahwin. Dan dalil-dalil nikah awal diangkat dengan penuh garang, bajet-bajet perkahwinan rendah dipromosikan bagai nak rak, dan ibu bapa menjadi mangsa serangan mereka. Menyatakan ibu bapa tidak memahami, mahu menghalang perkara yang baiuk, tidak mahu membantu, tidak sederhana dan sebagainya. Itulah kebanyakannya, remaja nan bercinta. Darah muda. Panas. Fikiran biasanya tidak panjang, walaupun terasa  bahawa dirinya seakan matang. Cinta dan Kehidupan Mengapa mudah sangat membiarkan ‘cinta’ menusuk ke dalam hati? Itu persoalan saya dalam merungkai permasalahan remaja mahu bernikah terlalu awal. Dalam keadaan diri tida…

nikmat Tuhan yg mana kamu dustakan..

Image
Dengan nama Allah Tuhan pemilik sekian alam...emm..Alhamdulillah..hati ini terpanggil untuk menukilkan sedikit coretan buat sahabat sahabiah sekalian..coretan yg diharapkan dapat (tidak dapat tidak )memberikn even sedikit kesan di hati pembaca.. (okayy...this is totally skema tahap maksimum..maafkan)
there's a reason that force me to make a move to make a new entri about what actually happiness means.. oh,maafkan ana dek sebarang kesalahan tatabahasa..ana hanyalah pengguna english rojak yg tegar tetapi tidak mahu kalah untuk berbahasa inggeris yg ahsan .. (peluh kecil menitis)
okay,back to the main road,the reason behind this entri is a words coming from a great daie,  ABDUL BARY..he said that,

'' when u used your mind to think about the DHUNYA, it tires and stresses out..when u used it to remember ALLAH, it rests..''


i'm totally agreed with him as it's really have a deep thought to take note..most of us,emmm..to be honest. memandang kebahagiaan itu dari suatu sudut…